Para vermeyenler “tembeller sınıfına” KARTAL (21.09.2008)- Ümraniye Atakent Arif Nihat Asya İlköğretim Okulu’nda geçen yıl sonu projeksiyon aleti, perdesi ve bilgisayar alınması için öğrencilerden para toplandığı, para veremeyen öğrencilerin ise okul içinde “tembeller sınıfı” olarak adlandırıldığı bir sınıfa toplandığı ortaya çıktı.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in, “bağış adıyla para toplanamayacağını” sözlerine rağmen yeni eğitim öğretim yılının başlamasıyla skandallar da birbirini takip ediyor. Okul idareleri 'ödenek yetersizliği' iddiasıyla öğrencilerden para toplamaya devam ediyor. Veliler, çocuklarını devlet okullarında paralı okutuyor.
Ümraniye Atakent Arif Nihat Asya İlköğretim Okulu’nda projeksiyon aleti satın almak için öğrencilerden para toplandı. Veremeyenlerin ise ceza olarak ayrı bir sınıfta toplandığı belirtildi. Öğrenci velilerinin şikâyetleri ile ortaya çıkan olayda, geçen eğitim-öğretim yılı bitmeden önce bu eğitim döneminde kullanılmak üzere okula projeksiyon aleti, perdesi ve bilgisayar alınması için öğrencilerden para toplandı. Her öğrenciden 50 YTL toplayan okul yönetimine bazı 5. sınıf öğrencileri parayı ödeyemedi. Bu ders yılı başladığında da para vermeyen ve 6. sınıfa geçen öğrenciler, “seviyeleri düşük” oldukları gerekçesiyle ayrı bir sınıfta toplandı.
Veliler, geçen dönem sonunda okul müdürünün parayı veremeyen öğrenciler için “Sizler para vermediniz. Projeksiyon aletinden de faydalandırmayacağım. Sizleri seneye farklı sınıfa koyacağım” dediğini belirtildi. Keyfi uygulamanın nedenini merak eden veliler “Bir eğitim-öğretim kurumunda okul müdürü nasıl para toplar” sorusunun yanıtlanmasını istedi.
Okul yöneticileri de projeksiyon aleti, perdesi ve bilgisayarın öğrencilerden toplanan para ile alındığını doğruladı. Ancak para vermeyen öğrencilerin ayrı bir sınıfta toplandığını doğru olmadığını savundu. Yetkililer, “MEB ilköğretim okullarına bütçe ayırmıyor. Biz de kendi kendimize bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu kararı okul aile birliği ile verdik ve velilerimizin yüzde 90’ı da kabul etti. Öğrencilerden para toplamanın yasak olduğunu biliyoruz ama ihtiyaçları karşılamamız için başka çaremiz yok” dediler.
|